logo

•• Základná škola Dvory nad Žitavou, Hlavné námestie 14, 941 31 Dvory nad Žitavou ••


Zoznam uskutočnených aktivít:
• exkurzia do firmy Novogal

Uskutočnili sme exkurziu do firmy Novogal a.s. v Dvoroch nad Žitavou , ktorý je producentom hydinového mäsa a vajec. Exkurzia pozostávala z dvoch častí :

1. časť: prednáška p. riaditeľa Ing. Ladislav Birčáka bola spojená s premietaním video záznamov z objektu spoločnosti.

2. časť: návšteva chovných hangárov - nosníc a brojlerov

Dozvedeli sme sa že spoločnosť má 40 ročnú históriu pracuje 136 stálych zamestnancov a 44 brigádnikov z našej obce a okolia. Zaoberá sa hlavne produkciou vajec a výrobou brojlerových kurčiat. Ročne sa vyprodukuje 160 miliónov vajec 3,5 tisíc tony kuracieho mäsa. Vajíčka ktoré sa dostávajú do obchodnej siete sú delené podľa kvality a hmotnosti do 4 skupín: S, M, L, XL. Skladujú sa v klimatizačných skladoch pri teplote 18 C.

Okrem bežných vajíčok existujú aj cereálne vajíčka ktoré znášajú nosnice kŕmené špeciálnym krmivom s podielom cereálií. Pán riaditeľ spomenul aj špecialitu Omega vajcia, ktoré majú vyšší obsah omega 3 kyselín a znižujú v tele cholesterol o 50 %. V rozhovore sme sa dozvedeli že kvalita vajíčok nie je ovplyvnená farbou škrupiny, ale závisí od zloženia krmiva.


• diskusia o zložení vajec a hydinového mäsa, ich kvalite a význame pre zdravie
• diskusia o spôsoboch úpravy týchto produktov v domácnosti, v školských jedálňach a v reštauráciách
• teória o bielkovinách, vitamínoch a zložení vajec z učív biológie
• praktická príprava jedál – jednohubky s vajíčkami, Casíno vajíčka plnené    

Prezentácia na stiahnutie

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...